KÄNSLOKOMPISARNA
En rolig barnbok med musik, men också ett redskap för att prata om känslor och inre drivkrafter
KÄNSLOKOMPISARNA
- BOKEN
Vad händer när många viljor ska samsas i en enda liten kropp? Vad säger den kaxiga Leila när Robert skriker högt och sparkar och slåss, medan Lizzie tyst protesterar och inget hellre vill än att Robert ska lugna sig?
Boken Känslokompisarna är förutom en underhållande barnbok, ett redskap för att prata om känslor, med barn eller kanske med sig själv. I boken får du lära känna flickan Selmas och hennes inre viljor, hennes Känslokompisar, som alla har olika åsikter, värderingar och mål.

Författare Karin Wennerholm berättar om boken.
Vilka är känslokompisarna?
Känslokompisarna i boken är flickan Selmas egna inre viljor, eller ”alter egon”. De styr hennes vardag genom att försöka få sina viljor igenom. Vi får exempelvis träffa Gigi som är lycklig och positiv, Agnes som är jätteorolig för att bryta mot regler, Robert som kan explodera av ilska och Sugna Sussie som ääälskar sötsaker och tv.
Men vi är alla olika, så inspirerade av bokens känslokompisar kan barn och vuxna som läser boken jobba vidare med att sätta namn på sina egna känslokompisar, eller helt enkelt använda sig av Selmas.
Ambitionen är att kunna sätta ord på känslor, förstå dem lite bättre och framför allt – skapa medkänsla med alla delar av dig!



Bok, musik och pedagogiskt material
Känslokompisarna är inte ”bara” en bok. Tillsammans med låttextförfattaren Elin Wrethov har författaren också skapat musik till boken och dess olika karaktärer. På Facebook-sidan @kanslokompisarna, finns pedagogiska frågor som kan användas som samtalsunderlag och filmklipp som barnen själva kan titta och lyssna på. Förskolor och skolor har börjat använda boken som ett verktyg i skolan.

Känslokompisarna som musikal
Tillsammans med dansstudion Marijazz i Höllviken sattes boken Känslokompisarna upp som musikalföreställning på Kulturskolan i Vellinge.
Musikalen baseras på boken och innehåller den tillhörande musiken skriven av Karin Wennerholm och Elin Wrethov.
Se klipp från musikalen på Känslokompisarnas kanal på Youtube.
Bakgrund till boken
Bakgrunden till boken är att jag, under barnens uppväxt, har använt mig av en coachningsmetod som jag själv lärt mig hos en coach, som ett redskap för att prata om känslor med mina egna barn. Barnen har tillsammans med mig utvecklat och namngivit sina känslokompisar. De har fått färg, form, namn och olika egenskaper. Vi har nu ilskna Robert, glada Gigi, kaxiga Leila och några till.
Genom att skapa dessa olika karaktärer som alla har olika viljor och styr på olika sätt har vi kunnat prata om känslor som ilska, mod, blyghet, rädsla med mera på ett enkelt, konstruktivt och avväpnande sätt.
Med boken Känslokompisarna önskar jag nu kunna dela med mig av denna metod och ge andra föräldrar ett redskap för att hjälpa sig själva och barn att sätta ord på sina känslor- något som är så svårt, men som också kan vara naturligt och enkelt.
Karin Wennerholm
